28 iulie- Ziua Naţională a Ambulanţei
Ambulanţa este un vehicul folosit pentru transportarea persoanelor rănite sau bolnave spre locurile de tratament sau unităţile de primiri urgenţe (U.P.U), cu scopul de a menţine viaţa. Cuvântul „ambulanţă” provine din cuvântul latin „ambulare” care înseamnă „a merge” sau „a se mişca” cu referire la îngrijirea medicală pe care o au bolnavii în timpul deplasării, cuvîntul însemna iniţial un „spital în mişcare”. Deviza sub care îşi desfăşoară activitatea personalul operativ de urgenţă: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”.
Legea nr.22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie ca fiind Ziua Naţională a Ambulanţei din România acordă posibilitatea autorităţilor publice să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti.
În anul 1906 pe data de 28 iulie medicul legist Nicolae Minovici a înfiinţat în Bucureşti prima „Societate de Salvare din Bucureşti”. În anul 1934 a creat primul Spital cu Serviciu Permanent de Urgenţă din România.
Prima înregistrare a ambulanţelor folosite în scopuri de urgenţă au fost folosite pentru prima dată de trupele spaniole a Reginei Isabella I a Castiliei (1451-1504) în anul 1487.
În trecut în jurul anului 900 d.Hr. se folosea un cărucior pe bază de hamac la transportul forţat a celor cu probleme psihice sau lepră construit de anglo-saxoni (triburile germanice). În anul 600 d. Hr., sub domnia împăratului bizantin Mauriciu apar primii brancardieri recompensaţi băneşti pentru activitatea prestată.
În anul 1793 chirurgul militar francez Dominique Jean Larrey care a făcut parte din armata lui Napoleon Bonaparte, a creat primul corp medical inspirat din manevrarea rapidă şi eficientă a artileriei franceze. A adoptat metodele acesteia pentru transportarea rapidă şi eficientă a răniţilor dotând corpurile sale ambulatorii cu cariaje, tărgi şi oameni.
Prima ambulanţă motorizată a intrat în funcţiune alături de modelele trase de cai la Spitalul Michael Resse, Chicago (sec. al XIX-lea) donată în anul 1899 de către nişte oameni de afaceri. În timpul Primului Război Mondial, Crucea Roşie a adus primele ambulanţe cu motor pe câmpul de luptă pentru a înlocui vehiculele trase de cai, acestea din urmă fiind eliminate rapid.
Primele ambulanţe de tip auto sunt aduse din Paris la Bucureşti în anul 1912. În anul 1992 în cadrul Serviciului de Ambulanţă din Bucureşti are loc înfiinţarea primei Şcoli de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România. Între anii 2003-2005 este introdus la nivel naţional sistemul de apel unic de urgenţă 112 care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de agenţii de intervenţie: ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi. În anul 2014 serviciile de ambulanţă intră în coordonarea operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Există şi un imn dedicat Ambulanţei scris de Gheorghe Chiş, muzica Flaviu Mogoşan.