Cele patru Biserici din sat

Trecutul Parohiei Săbăoani este un subiect asupra căreia puţini istorici au avut curajul să se aventureze, astfel despre drumul şerpuit al credinţei parcurs de săbăoneni nu ştim prea multe.

Totuşi, putem afirma că aici catolicismul a găsit un loc prielnic în care s-a putut dezvolta cu rapiditate de-a lungul veacurilor.

Satul are patru Biserici dintre care trei au şi propriile parohii: Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul”, Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, Biserica „Sfântul Iosif Muncitorul”, iar cea de-a patra Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”este Sanctuar Marian.

Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul”, a fost ctitorită de Părintele italian Cajetani Liverotti şi sfinţită in anul 1902.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este biser1-1004x1024.jpg

Biserica dispune de o mare orgă numită Gebruder Rieger, cu 26 registre, două claviaturi şi pedalier. Se spune că orga este donaţia personală a regelui Carol I al României, care a vizitat satul Săbăoani, cu ocazia unor manevre militare executate în părţile oraşului Roman, şi nu a permis să se facă cunoscut acest fapt pentru a nu provoca invidia altor culte. Altarul principal al Bisericii este din marmură de diferite culori.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este bis2-1024x791.jpg

Dimensiunile Bisericii sunt: lungime: 53,70 metri, lăţime interioară de 22,70 metri şi înălţime interioară de 15 metri, iar înălţimea turnului este de 45 metri.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este bis33-1024x576.jpg

 

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, a fost ridicată într-un timp record, astfel la numai un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, pe data de 25 septembrie 2002, Episcopul Petru Gherghel a binevoit să o sfinţească. Datorită numărului mare de credincioşi, odată cu libertatea de exprimare, câştigată după căderea comunismului, s-a impus construcţia unei noi Biserici la Săbăoani.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cruce33-1024x576.jpg

Această dorinţă a existat încă din anul 1991, în intenţia comunităţii, când parohul de atunci Părintele Aurel Iştoc, a ales locul pentru cea de-a doua Biserică a Săbăoaniului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cruce22-1024x576.jpg

 

Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”este al III-lea lăcaş de cult din cominitate, şi a fost ridicat în perioada 10 septembrie 2003- 7 octombrie 2006. Tot farmecul aspectului exterior este dat de statuia Sfintei Fecioare, Regina Sfântului Rozariu, patroana acestui lăcaş de cult.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este bis24-1024x576.jpg

Statuia are 8 metri înălţime şi 3 metri lăţime, este realizată în stilul ArtDeco şi o prezintă pe Sfânta Fecioară cu rozariul la piept şi cu mâinile larg deschise, chemând poporul lui Dumnezeu la meditaţie şi rugăciune.

Impresionante sunt mâinile Sfintei Fecioare, parcă exagerat de mari, tocmai pentru a exprima perseverenţa ei în a ne strânge în braţele ei de Mamă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este bis22-1024x576.jpg

Biserica „Sfântul Iosif Muncitorul”, este cea de-a patra Biserică a comunităţii ridicată în perioada noiembrie 2004- mai 2008. La intrarea în curtea Bisericii, credinciosul este captivat de faţadă, asupra căreia tronează Sfânta Cruce.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este iosif-1024x576.jpg                       

Sub cruce se află un vitraliu (fereastră cu geamurile ornate cu picturi, montate intr-un cadru de metal), sub formă de rozetă, alcătuit din 12 raze, care îi simbolizează pe cei 12 apostoli.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este bise2-1024x576.jpg

De o parte şi de alta la picioarele crucii, se află două vitralii simbolizând două lumânări care ard în stânga şi în dreapta crucii.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *