15 august- Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarită de catolici dar şi de ortodocşi. Se comemorează Moartea şi Înălţarea cu Trupul şi Sufletul la Cer a Maicii Domnului.
Cuvântul Maria este considerat ca fiind originar din limba ebraică şi ar proveni din cuvântul „Maryam” cu varianta „Miryam” numele surorii mai mari al lui Moise. Este compus din două elemente „mar” care înseamnă „picătură” şi „yâm” care înseamnă „mare”. Sfântul Ieronim declară că Maria înseamnă „Stilla Maris” adică „picătură din mare”.
Alţi savanţi consideră că „Maryam” nu este un cuvânt de origine ebraică ci egipteană şi datează din timpul captivităţii evreilor în pământul faraonilor. Conform acestei origini cuvântul ar fi compus din două părţi: prima parte înseamnă „a iubi, a alege pe cineva” a doua parte este numele zeului Amon (zeul soarelui). În transcriere grecească cuvântul a devenit „Mariamne” însemnând „aleasă, iubită de Amon „. Pentru creştini cuvântul „Maria” după transcrierea ebraică şi „Mariana” după transcrierea grecească înseamnă „aleasă, iubită de Dumnezeu”.
Fecioara Maria este fiica lui Ioachim şi Ana. Aceştia nu aveau copii fiind ironizaţi şi batjocoriţi de oameni pentru că lipsa urmaşilor era considerată un blestem al lui Dumnezeu pe acea vreme. S-au rugat lui Dumnezeu să le dea un copil iar un înger s-a arătat şi le-a spus că ruga lor le este ascultată iar pruncul pe care îl vor avea, se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un „vas ales lui Dumnezeu”.
Se spune că Maica Domnului şi-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes (Ephesus- fost oraş în Grecia antică) alături de Sf. Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea ci pur şi simplu a adormit ca toţi oamenii. Apostolii care erau răspândiţi peste tot în lume au fost aduşi în mod miraculos la acest eveniment cu excepţia Sf. Toma care a ajuns cu câteva zile după ce a fost înmormântată. Dorind să o vadă încă o dată i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul atunci apostolii au descoperit că trupul Fecioarei Maria nu mai era în mormânt. Se consideră că a fost înălţată cu trupul la cer.
Imagine interior Mormântul Fecioarei Maria din Ierusalim
Mormântul Sfintei Fecioare se află în Grădina Ghetsimani din Ierusalim unde mii de credincioşi îl vizitează, drept dovadă este prezenţa brâului Fecioarei ţesut chiar de Ea din păr de cămilă. Din acest brâu există un fragment la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos şi alt fragment la Mănăstirea Panaghia Soumela din Grecia.
Fecioarei Maria îi sunt dedicate peste an şi ale sărbători:
– 1 ianuarie : Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu;
– 25 martie: Buna- Vestire: este o sărbătoare în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel, că va concepe şi va deveni mama lui Isus din Nazaret;
– 8 septembrie : Naşterea Sfintei Fecioare Maria;
– 15 septembrie : Fecioara Maria Îndurerată;
– 21 noiembrie: Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria;
– 8 decembrie: Neprihănita Zămislire: Dogmă a Bisericii Catolice din 1854, Papa Pius al IX-lea, spune că Maica Domnului ar fi fost fără de păcat încă din prima clipă a conceperii ei – neatinsă nici măcar de păcatul strămoşesc– de aici şi Neprihăniata Zămislire a Maicii Domnului.
În cinstea Ei se fac şi pelerinaje cum sunt :
– 14-15 august – Pelerinajul de la Basilica Maria Radna, satul Radna, Jud.Arad: pelerinajul tuturor credincioşilor în cinstea solemnităţii Ridicării cu trupul şi cu sufletul la cer a Maicii Domnului;
– 14-15 august – Pelerinaj la Maria Cacica, satul Cacica, Jud. Suceava: pelerinajul tuturor credincioşilor în cinstea solemnităţii Ridicării cu Trupul şi cu Sufletul la cer a Maicii Domnului.
În calendarul popular românesc data de 15 august, marchează hotarul dintre vară şi toamnă, se spune că începând din această zi, păsările călătoare se duc spre zonele calde, insectele se ascund în pământ, oamenii încep culesul viilor, seamănă cerealele de toamnă, se încheie văratul oilor la munte iar vremea se răceşte.
Imagine din interiorul Bisericii din Radna
Data de 15 august este şi Ziua Marinei Române. Începând din anul 2009 a fost declarată sărbătoare naţională şi s-a aniversat pentru prima dată pe data de 15 august 1902 fiind legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa la bordul Crucişătorului Elisabeta (care a fost nava Flotei Militare Române între anii 1888-1918) în prezenţa ministrului de război de la acea vreme Dimitrie A. Sturdza.