Pârâul Săbăoani

 

Pârâul Săbăoani se află în afara satului Săbăoani, Jud. Neamţ, pe malul drept al râului Siret, la circa 600 metri faţă de drumul european E85, Km 341, în imediata apropiere a intersecţiei rutiere Roman- Iaşi- Suceava.

Accesul se realizează pe drumul comunal DC 84 A care este racordat la drumul european E85, cea mai apropiată zonă locuită faţa de pârâu este Satul Izvoare care se află la o distanţă de 1,6 km.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este paraul-Sabaoani-1024x576.jpg

Zona Grotă-Pârâu aparţine parohiei Sfăntul Mihail Arhanghelul. Construcţia existentă este realizată datorită preotului Paroh şi Provincial de Moldova la acea vreme- Anton Bişoc în anul 1932, în colaborare cu cetăţenii localităţii Săbăoani. Capela este construită de Mihai Cobzaru. Câteva izvoare şi două bazine au fost construite de Giurgi Cobzaru în anul 1989-1990 şi Ivan Marghita.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Paraul-Sabaoani.jpg

Cea din urmă şi-a donat toată averea în memoria soţului ei decedat în al doilea război mondial, construind izvorul de unde adăpau animalele şi îşi potoleau setea oamenii în timpul secetei cumplite din anul1946 -1947.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Paraul-Sabaoani2-1.jpg

Acest loc este închinat sfinţilor martiri al căror patron este preotul martir polonez Maximilian Maria Kolbe decedat la 14 august 1941 în lagărul de concentrare de la Aushwitz.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este preotul-polonez-Maximilian-Maria1.jpg

Locul are valoare sentimentală şi spirituală pentru săteni, păstrând vie memoria înaintaşilor lor. Au fost amenajate şi mese din beton în scopul spălării diferitelor obiecte (haine, covoare…).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este paraul-Sabaoani1-1024x576.jpg

Aici au loc ceremonii (slujbe) ţinute pentru anumite ocazii şi sărbători, pelerinaje, etc. Este amenajată Calea Sfintei Cruci cu cele 14 staţiuni ale lui Isus.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este paraul-Sabaoani2-1024x576.jpg

Totodată există şi o Grotă a Maicii Domnului inspirată arhitectural din cea de la Lourdes, Franţa- Grota Massabielle. Păstrând obiceiul care s-a răspândit în anul 1958 o dată cu construirea unei Căi a Crucii la Lourdes, ca la sfârşitul procesiunii Căii Sfintei Cruci credincioşii să se roage în faţa Grotei în speranţa învierii lui Isus.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Grota-de-la-Parau-Sabaoani-1024x581.jpg